Wednesday, 6 October 2010

Cisco Router not saving the Config

Hi Guys,

I have come across one very strange problem , I asked my colleague to take some old routers from store , as we were planned to use old Cisco 1800 for the new deployment , as we don't know the old password , so He reset it and went of Sick ,

a week before Deployment i thought to do some stress testing , when i start setting up router in lab environment every thing seems working .I roughly generated 60 commands of confing ,

thought to reboot and test it , When i reboot it and i was .... OOOOOHHHHH

No config factory default and was sooo much ...*£$%

there come troubleshooting , started and finally figure out the problem ,

Look at the out put;

Show version :-

Router#show version
Cisco IOS Software,
Synched to technology version 12.3(7.11)T1
Technical Support: »
Copyright (c) 1986-2004 by Cisco Systems, Inc.
Compiled Fri 25-Jun-04 17:56 by ealyon

ROM: System Bootstrap, Version 12.2(11r)YV5, RELEASE SOFTWARE (fc1)
ROM: Cisco IOS Software,
Router uptime is 1 minute
System returned to ROM by power-on
System image file is "flash:

This product contains cryptographic features and is subject to United
States and local country laws governing import, export, transfer and
use. Delivery of Cisco cryptographic products does not imply
third-party authority to import, export, distribute or use encryption.
Importers, exporters, distributors and users are responsible for
compliance with U.S. and local country laws. By using this product you
agree to comply with applicable laws and regulations. If you are unable
to comply with U.S. and local laws, return this product immediately.
A summary of U.S. laws governing Cisco cryptographic products may be found at:
If you require further assistance please contact us by sending email to

Cisco C831 (MPC857DSL) processor (revision 0x500) with 58983K/6553K bytes of memory.
Processor board ID FHK101224P2 (1431813270), with hardware revision 0000
CPU rev number 7
3 Ethernet interfaces
4 FastEthernet interfaces
128K bytes of NVRAM.
12288K bytes of processor board System flash (Read/Write)
2048K bytes of processor board Web flash (Read/Write)

Configuration register is 0x142

Hell how can i miss this minute thing and it took me 3 Hours to troubleshoot, and i was about to .... Log a call with Cisco Tac ,

It was config register setting which causes the system software to ignore the contents of NVRAM

and the fix is simple

confreg 0x2102

Hope you don't spend that much time ... and you googled it first


  1. Nowadays you can troubleshoot anything with the help of Google. By the way thanks for sharing this post.

  2. Nice Information about Netgear Router support. Thanks....
    Netgear Router Support please visit the link.

    Lacy Brown